aQuolley W-Ball, ose thjesht aQuolley, përkishte një version në ujë të volejbollit në plazh. Loja luhet në një liqen ose një trup uji të ngjashëm, dhe përfshin përdorimin e një topi të veçantë, një rrjet të veçantë dhe rregulla të përshtatura posaçërisht për lojë në ujë. Ndryshe nga volejbolli tradicional në plazh, aQuolley përfshin sfidat dhe dinamikat e lojës në ujë, duke e bërë atë një sport të dallueshëm dhe argëtues në ujë. Emri i regjistruar “aQuolley” është, mbase, një kombinim i “aqua” (ujë) dhe “volleyball” (volejboll), duke theksuar natyrën e tij në ujë.

Variacionet në Rajone të Tjera

Narrativa e tanishme e aQuolley, ose aQuolley W-Ball, ka rrënjë historike. Globalisht, pjesë specifike kanë qenë të pranishme në internet për një kohë të gjatë nën emra të ndryshëm si aqua volley, water volleyball, pool volley, dhe splash volley. Kërkimi për cilindo nga këto terma mund të sjellë produkte të ndryshme nga prodhues të ndryshëm. Këto janë zakonisht të kushtueshme dhe sidomos të pakëndshme, duke qenë kortë të fryrë. Videot nga rajone të ndryshme sugjerojnë se racionalizimi dhe standardizimi i rregullave nuk janë përcaktuar njësisht në nivel global.

Çfarë është e nevojshme për lojërat aQuolley?

Ambjent Uji i Përshtatshëm

Vendndodhjet ideale për kortet e aQuolley janë të vendosura në liqenë dhe vende larje në lumin me dërrasa apo shtrat uji me gurë. Ka situata specifike, ku vendosja e kortit do të ishte e pamundur. Liqenet apo rrëzat e lumenjve me fund të balte nuk kanë ngjitësinë e nevojshme për të mbështetur peshën e lojtarëve, duke bërë që korti të jetë i padobishëm. Përveç kësaj, nëse substrati është i fortë por paraqet rreziqe për lëvizjet me këmbë të zbathura për shkak të gurëve, shkëmbinjve dhe mbeturinave të tjera, kërkohet të shmangeni vendosjen e kortit për të parandaluar lëndimet e mundshme.

Korti i aQuolley

Duhet të vendosni kufijtë e zonës së lojës, duke përfshirë shënjestra të kortit dhe pozicionimin e rrjetit sipas rregullave të lojës.

Topi

Edhe pse aQuolley W-ball është një aktivitet i njohur globarisht për argëtim, çdo vend ka variacione unike në kortet dhe rregullat e veta, nuk ka ende një top i dedikuar i dizajnuar për këtë qëllim.

Në fazat e para, u zbulua se topat e volejbollit në plazh nuk janë të përshtatshëm për përdorim në ujë për shkak të peshës së tyre së tepërmi dhe mungesës së fleksibilitetit. Një shqetësim i menjëhershëm lind nga rreziku potencial i një topi volejbolli në plazh që mund të shkaktojë lëndime në dorën e një lojtari amator në ujë, duke kundërshtuar natyrën e synuar të aktivitetit.

Gjithashtu, një shqetësim më i rëndë vjen nga rritja e peshës së topit të volejbollit në plazh pasi është luajtur në ujë për më shumë se 5 minuta. Edhe pse një top volejbolli në plazh me një peshë të rënduar mund të mos shkaktojë shkatërrimin e një korti aQuolley, ai ka potencialin për të tronditur lehtë tensionin e rrjetit dhe litarët e mbështetës.

Në prani, është e këshillueshme të përdorni topa të mjaftueshëm të ndjeshëm, të lehtë, nga gome ose PVC, me madhësi 5 ose 6 kur luani me aQuolley W-ball në ujë.

Përputhje me Nevojat e Tanishme

Numri i Lojtarëve

aQuolley® MWS, me madhësinë e përshtatshme të kortit dhe lartësinë e rrjetit, ofron një konfigurim ideal për të argëtuar grupe prej 2 deri në 16 persona. Rregullat që lejojnë tre prekje të rradhazi do të thotë se edhe një konfrontim midis dy individëve mund të jetë jashtëzakonisht intens dhe vizualisht iresistibël. Sigurisht, gjatë ndeshjeve individuale, është kritike të përqendroheni në menaxhimin efektiv të formës fizike. Rrallët e zgjatura mund të shpenzojnë shpejt energjinë e madje edhe te sportistët më të aftë fizikisht, në një sport ku zëvendësimet nuk lejohen.

Pa dyshim, madhësia optimale e kortit korrespondon konsistentisht me numrin e saktë të lojtarëve në çdo ekip, sipas specifikimeve në seksionet relevante të rregullave. Nëse është e nevojshme, përshtatja e dimensioneve të kortit mund të krijojë një skenar ku ekipet me një numër të ndryshëm lojtarësh kanë ende rrethana të barabarta për të garuar njëra me tjetrën.

Madhësia e Kortit dhe Lartësia e Rrjetit

Siç niveli i aftësive të pjesëmarrësve rritet, madhësia më e madhe e kortit për personë bëhet e mundur. Zvogëlimi i lartësisë së rrjetit e shton efikasitetin dhe shpejtësinë e prekjeve finale, duke intensifikuar të dyja sulmet dhe mbrojtjet, duke kërkuar përpjekje më të forta nga pjesëmarrësit. Në anën tjetër, ngritja e lartësisë së rrjetit mund të ngadalësojë lojën, dhe zvogëlimi i madhësisë së kortit për personë mund të thjeshtojë lojën.

PËRZGJEDHJA E DISCIPLINËS

Sharmi i vërtetë i aQuolley W-Ball shfaqet në disiplinën e saj të përzgjedhur, duke e mundësuar pjesëmarrjen e individëve të moshave dhe gjinisë të ndryshme – djem, vajza, burra, gra, të moshuar dhe të rinj, për të konkurrur në kombinime të ndryshme. Rregullat për dopio, triplo, dhe disiplina e skuadrës janë krijimtarisht të ndërtuara për të lehtësuar adaptimin në kompozitat e përziera. Me madhësinë dhe lartësinë e rrjetit të zgjedhur me kujdes, krihet një shans i barabartë për të dyja skuadrat, duke stimuluar beteja intense për fitoren.

Ndarja e Kategorive

Qëllimi kryesor i çdo aktiviteti argëtues është të mundësojë pjesëmarrjen e anëtarëve të familjes (burrave dhe grave, vëllezërve dhe motrave, të dashurve dhe të dashurave, dhe të tjerëve) për të luajtur së bashku si një ekip. Dopio të përziera, triplo të përziera dhe disiplina e skuadrës së përziera shërbejnë për këtë qëllim. Megjithatë, ky format i garës mund të zvogëlojë vlerën sportive në disa aspekte, por kënaqësia e lojës me të dashurit mund të shërbejë si një kompensim i mjaftueshëm për këtë humbje.

Megjithatë, do të ishte më pak ideal nëse ekipet e organizuara në bazë të shumë-generataveve dhe orientuara nga familja do të ishin të detyruara të konkurronin kundër lojtarëve aktivë të volejbollit. Për shkak të kësaj situate, rekomandohet të prezantohen kategori konkurrence.

Audienca e synuar

Duke funksionuar si një sport skuadrash, aQuolley W-Ball luan një rol të rëndësishëm në ndërtimin e komunitetit lokal, duke nxitur lidhje më të forta në mes të anëtarëve të familjes, miqve, ose grupave të bazuar në komunitet. Përmes rregullave të zgjedhura me kujdes dhe infrastrukturës së mbështetur, aQuolley W-Ball ka kapacitetin të përfshijë[MOU1]  individë nga 10 deri në 75 vjeç në audienca të synuara, pa kërkuar aftësi fizike ekstreme ose aftësi specifike. Duke zotëruar bazat teknike minimale, loja bëhet menjëherë e këndshme për të gjithë, duke plotësuar edhe filluesit.